Митове и реалност за избелването на зъби

красива усмивка с бели зъби

Информацията в статията тук на тема „Митове и реалност за избелването на зъбите“ дава възможност да се открият разнообразни факти и аспекти около този естетичен процес. Всяка дама желае усмивката й да излъчва блясък и свежест, но е важно да се избегне поддаването на лъжи и измами, свързани с методите за избелване на зъбите.

В следствие, е изключително важно да се оборят няколко распространени мита, съпътстващи процедурите за избелване.

Приятно четене.

Мит: Избелването на зъбите е дейност, която не можем да извършим сами у дома.

Повече от един човек е склонен да повярва, че само професионален стоматолог може да осъществи избелването на зъбите, тъй като той разполага с необходимите познания за процедурата, както и за поддържането на зъбите и венците ни здрави по време на нея. И този аспект е вярен. Също така, фактът, че професионалното избелване на зъби изисква специализирани инструменти и препарати, с които разполагат единствено медицински специалисти, е също вярен. Независимо от това, стоматолог може да изготви персонализирана силиконова шина за избелване, която може да се ползва у дома. Процедурата е сигурна и се отразява положително върху зъбната емайлова повърхност. След приключване на процедурата, може да вземете всички нужни мерки у дома, така че да подържате бласъка на зъбите за дълго време.

Мит: Сода бикарбонат може да се използва за избелване на зъбите.

Този метод може да се разглежда като стар и популярен трик, но реалността е, че содата е абразивна и може да повреди зъбния емайл. Използването й може довести до трайни увреждания и дори към зъбна чувствителност.

Мит: Избелването на зъбите винаги води до равномерни резултати.

На практика, това не е винаги възможно, тъй като реакцията на зъбите може да варира. Зъбите, които не са естествени, с коронки, мостове и големи пломби, често не могат да бъдат избелени. Дори сивите зъби често са трудни за обработка и постигане на по-бели тонове.

Мит: Избелването на зъбите с избелващи пасти е достатъчно.

Подобни пасти със сигурност са полезни, но не могат да гарантират желаните резултати. Те могат леко да подобрят цвета на зъбите с няколко нюанса, но ефектът е временен и повърхностен. По-подходящо е тяхната употреба да се комбинира с професионални процедури.

Мит: Жабуркането с кислородна вода може да бъде ефективен начин за избелване на зъбите.

Този мит също е далеч от истината, тъй като концентрацията на кислородна вода е непостоянна. Тя рядко надвишава 3%, докато избелващите гелове обикновено съдържат поне 30% водороден пероксид. Не трябва да се забравя и опасността от повреда на устната лигавица при използването на високи концентрации на кислородна вода.

Мит: Жабуренето на сок от лимон може да помогне за избелване на зъбите.

Това не просто е неточно, но и опасно. Лимонената киселина може да повреди зъбния емайл и дори да доведе до сериозни ерозии и чувствителност.

Мит: Избелването може да се извършва във всяка възраст.

Реалността е, че избелването може да бъде опасно за емайла при детските зъбки. Също така, избелването вдъхновено от мания може да доведе до непоправими увреждания.

красива усмивка с бели зъби

Мит: Избелването вреди на емайла на зъбите.

Изборът на метод и съответния специалист са ключови за това как ще въздейства избелването. С правилна грижа и периодично поддържане, рисковете за зъбния емайл се намаляват значително.